Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Paradicsom, avagy egy gyümölcs zöldségkarrierje
  2014-08-26 23:14:44, kedd
 
   
  Paradicsom, avagy egy gyümölcs zöldségkarrierje

A saláták elmaradhatatlan sztárja, a gyerekbarát zöldségleves alapanyaga, a nyár megkerülhetetlen zöldsége a paradicsom.




Rengeteg színben, méretben, formában találunk paradicsomot

A paradicsom története valahol az aztékok fémjelezte régmúltba nyúlik vissza. A paradicsom őshazája Nyugat-Dél-Amerika és Közép-Amerika. A közhiedelemmel ellentétben nem a nagy Kolumbusz fedezte fel az aztékok által afrodiziákumnak tekintett és előszeretettel termesztett paradicsomot, hanem 1519-ben a spanyol konkvisztádor, Cortez. A Montezuma kertjeiben meglelt, szerelmi ajzószernek tartott paradicsom magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába, ahol inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt.

A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki, így néhány halálesetet követően megcsappant a paradicsomfogyasztási kedv. A szegényebb - fa tálakból étkező - dél-európai lakosság körében azonban igen nagy népszerűségre tett szert a paradicsom.

Az Európába érkező első paradicsomok valószínűleg a mai koktélparadicsom méreteivel bíró sárga példányok voltak. Erre utal a növény termésének olasz neve: pomo d'oro, azaz aranyalma. Az aranyalmákat szépségükért tartották a sevillai kolostorok kertjeiben, de a spanyolországi móroknak köszönhetően a növény egész Európában elterjedt.





A falatnyi koktélparadicsomok isteni édesek éretten

Ahogy az aztékok hittek benne, úgy az európai hiedelemvilágnak is részét képezte, hogy az Újvilágból érkezett növény termése afrodiziákum, ám a növénnyel kapcsolatos félelmek okán egészen a 18. századig csak elvétve ették a paradicsomot. Az első áttörést a paradicsomot már régóta fogyasztó szegény dél-olasz régió érte el. A Margit királynő tiszteletére létrehozott Pizza Margheritán előkelő helyen szerepelt - a nemzeti trikolór egyik darabjaként - a paradicsom.

Angliában John Gerard, a neves angol fizikus és gyógynövénykutató ugyan elismerte, hogy Itáliában és Spanyolországban élnek és virulnak a paradicsomfogyasztók, sőt azt is megemlítette, hogy a paradicsom jó lehet fekélyek kezelésére, mégis arra intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak a paradicsom fogyasztásától. Ennek ellenére a 18. században egyre több háztartásban, egyre több ételben jelenik meg a paradicsom, mint összetevő.

Franciaországban a 18. század végén, ikonikus piros színének köszönhetően a forradalmárok jelképévé vált a paradicsom.





A paradicsom utóérő: napra téve beérnek a félig érett darabok is

Amerikában a nagy áttörést egy ezredes, Robert Gibbon Johnson hozta meg. 1820-ban, megelégelve a paradicsomra szórt hamis átkokat, a salemi városháza előtt összecsődült - s halálára valószínűleg fogadásokat kötő - tömeg előtt, tisztes mennyiségű paradicsomot evett meg. A helyi tűzoltózenekar ugyan gyászindulót játszott az ezredes mutatványa alatt, ám Johnson életben maradt, és a paradicsommal szembeni ellenállás lassacskán oszlani kezdett az amerikai társadalomban.

A paradicsom amerikai karrierjéhez még két dolog járult hozzá. 1897-ben, Joseph Campbell létrehozta a konzerv paradicsomot (amit aztán Andy Warhol tett halhatatlanná pop-art képein), másrészt a kínai eredetű ke-tsiap paradicsommal való turbósításából született - a Thomas Jefferson unokahúga által írt, 1824-ben megjelent szakácskönyvben szereplő - ketchup recept tette igazán elfogadottá a paradicsomot.





A még zöld paradicsomokból remek savanyúság vagy lekvár készíthető!

A paradicsom azóta igazi amerikai álomkarriert futott be. A krumpli után a második helyen áll a fogyasztott zöldségek listáján, állami növénye lett Nem Jersey-nek és Arkansasnak, sőt Ohio hivatalos állami itala a paradicsomlé.

A paradicsom Európában is igen kedveltté vált, sőt egy, az ötvenes években lezajlott veszekedés emlékére Spanyolországban még paradicsomdobálást is rendeznek. Ez a ma már turisztikai látványosságnak számító ,,La Tomatina". A több mint 60 éves múltra visszatekintő fesztivál évente kerül megrendezésre a valenciai Buñolban. A fesztivál lényege a paradicsom, illetve a résztvevők paradicsommal történő megdobálása. Az egy órán át tartó őrült dobálózáshoz több kamionnyi kevéssé jóízű paradicsomot biztosítanak a szervezők.





Ilyen a Tomatina...

Egészséges paradicsom

A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.

A paradicsom nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális szénhidrát található benne.





Nagyon egészséges, fogyasszunk minél több paradicsomot nyersen!

Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag. Az éretlen paradicsomban jelen van a szolanin toxin, aminek koncentrációja a gyümölcs érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

Paradicsom a konyhában

A paradicsomnak igen sok fajtája létezik. A leggyakoribb a kerek, piros fajta, de nagyon népszerű az úgynevezett koktélparadicsom, illetve a sárga paradicsomok. Ezen kívül még kedvelt a befőzéshez ideális lucullus paradicsom, illetve az ökörszíve paradicsom, ami ugyan nem hozza az aranyalmától elvárható esztétikus külsőt, ellenben csodálatos paradicsomlevet lehet belőle készíteni.

Vásárláskor érett, de nem túl érett paradicsomokat vegyünk. Olyat keressünk, aminek feszes a bőre, nincsenek rajta hibák, puha foltok, zúzódások. A friss paradicsomot lehetőleg soha ne tároljuk a hűtőben, inkább hűvös, napfénytől védett helyen tartsuk. Ha nem tudjuk a hűtőben való tárolást elkerülni, akkor fogyasztás előtt hagyjuk legalább egy órát szobahőmérsékleten.





Az olasz konyha (is) elképzelhetetlen paradicsom nélkül!

A paradicsom szinte minden téren szerephez jut a konyhában. Készülhet belőle vagy vele sokféle saláta, leves, szósz vagy öntet. A magyar konyha elképzelhetetlen lecsó vagy a paradicsomos lében főtt töltött paprika nélkül.

A paradicsomból készülhet ketchup, ivólé, olaszos fűszerezésű mártás, pizzaalap, vagy aszalhatjuk napon, sütőben. Leggyakrabban azonban a reggelizőasztaloknál jut szerephez, kenyér mellé fogyasztott zöldségként, vagy az olasz, spanyol hagyományokat követve fokhagymával bedörgölt pirítóssal.

A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.





Meg is tölthetjük a paradicsomot, előételnek, főételnek

S hogy gyümölcs-e a paradicsom? Igen, de mit számít, ha az egyik legjobb zöldség a világon.

Sült caprese

Hozzávalók:
4 nagyobb, nem túl érett paradicsom
1 csomag minimozzarella
8 teáskanál bazsalikomos pesto

Elkészítés: A paradicsomok tetejét levágom, félreteszem. Egy grapefruitkanállal a közepüket kiszedem. Egy teáskanálnyi pestót szétkenek a paradicsom belsejében, majd megtöltöm mozzarellával, végezetül még egy kevés pestót adok hozzá, és hetyke kalap gyanánt visszaültetem a paradicsom lemetszett tetejét. 180 fokon addig sütöm, amíg a paradicsom meg nem roggyan, és a sajt meg nem olvad benne. Köretként vagy előételként is remek.

Töltött paprika

Hozzávalók:
10-12 db nagyobb tv paprika
70 dkg darált tarja
1 bögre rizs
0,5 l paradicsomlé
4 kávéskanál pirospaprika
1 fej vöröshagyma
2 tojás
1 rúd fahéj

4 teáskanál cukor

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágom és olajon megdinsztelem. A rizst olajon kicsit kifehérítem, sózom, majd kétszeres vízben megpárolom. Egy kevés olajon kis liszttel vékony rántást készítek, amit a tűzről lehúzva 2 kiskanál pirospaprikával gazdagítok, majd paradicsomlével és nagyjából fél liter vízzel felöntöm. Hozzáadom a fahéjat, sózom, cukrozom, majd felforralom. Eközben összekeverem a rizst, a dinsztelt hagymát, a húst és a tojásokat. Sózom, paprikázom és alaposan átdolgozom a masszát.
A paprikákat kicsumázom, a végüket levágom, majd mindet alaposan megtöltöm a masszával. A kész paprikákat a paradicsomszószba fektetem. A maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázok és azt is a szószba engedem. Közepes lángon, félig lefedve nagyjából egy órát főzöm.
Friss kenyérrel vagy kiflivel, esetleg főtt krumplival kínálom.





Paradicsom, mozzarella, bazsalikom, a klasszikus mediterrán trió

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: elképzelhetetlen, spanyolországban, koktélparadicsom, zöldségkarrierje, franciaországban, megkerülhetetlen, hiedelemvilágnak, paradicsomlevet, elmaradhatatlan, paradicsomlével, szakácskönyvben, megbonthatatlan, pirospaprikával, látványosságnak, paradicsomokból, gyümölcszöldség, afrodiziákumnak, tartózkodjanak, dísznövényként, előszeretettel, fogyasztásával, koncentrációja, turbósításából, közhiedelemmel, paradicsomokat, minimozzarella, spanyolországi, tűzoltózenekar, kalóriaszegény, fogyasztásától, antioxidánsnak, edénykészlete, forradalmárok, emlékeztetett, elfogadásában, népszerűségre, gyümölcs zöldségkarrierje, saláták elmaradhatatlan, gyerekbarát zöldségleves, nyár megkerülhetetlen, paradicsom története, aztékok fémjelezte, paradicsom őshazája, közhiedelemmel ellentétben, nagy Kolumbusz, aztékok által, spanyol konkvisztádor, kerti dísznövényként, középkori Európában, paradicsom karrierje, igen mérgező, gazdagabb családok, Pizza Margheritán, Angliában John Gerard, Robert Gibbon Johnson, Joseph Campbell, Andy Warhol, Thomas Jefferson,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdőn  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Szabolcska Mihály – Ákác...  képre írva  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rátalálsz  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Lóhere  Png virág  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Őrizkednünk kell...  Mi lenne ha  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Tanuld meg ezt a versemet  Png cica  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Akarat  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Facebookon kaptam  Png kutya  Irgalom és ítélet  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Tanuld meg ezt a versemet  Egy bizonyos határt  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Tanuld meg ezt a versemet  képre írva  képre írva  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Rátalálsz  Nevem  A Megváltó szolgálatában  Adakozás  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Minden harmadik...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Próbálj meg ...  Neked tudnod kell  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Elköszönt  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Albert Einsteinről  A boldog családok mind hasonló...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó... 
Bejegyzés Címkék
gyümölcs zöldségkarrierje, saláták elmaradhatatlan, gyerekbarát zöldségleves, nyár megkerülhetetlen, paradicsom története, aztékok fémjelezte, paradicsom őshazája, közhiedelemmel ellentétben, nagy Kolumbusz, aztékok által, spanyol konkvisztádor, kerti dísznövényként, középkori Európában, paradicsom karrierje, igen mérgező, gazdagabb családok, gyümölcszöldség elfogadásában, akkortájt használatos, paradicsom sava, szegényebb &#8211, növény termésének, aranyalmákat szépségükért, sevillai kolostorok, spanyolországi móroknak, növény egész, aztékok hittek, európai hiedelemvilágnak, növénnyel kapcsolatos, első áttörést, nemzeti trikolór, neves angol, paradicsom fogyasztásától, forradalmárok jelképévé, paradicsom utóérő, félig érett, nagy áttörést, paradicsomra szórt, salemi városháza, helyi tűzoltózenekar, ezredes mutatványa, paradicsommal szembeni, amerikai társadalomban, paradicsom amerikai, konzerv paradicsomot, kínai eredetű, paradicsom azóta, krumpli után, második helyen, fogyasztott zöldségek, paradicsom Európában, ötvenes években, több mint, valenciai Bu&#241, fesztivál lényege, résztvevők paradicsommal, paradicsom nagyon, benne lévő, gyümölcs fogyasztásával, szabad gyökök, mediterrán vidékeken, éretlen paradicsom, éretlen paradicsomban, szolanin toxin, gyümölcs érésével, paradicsomnak igen, úgynevezett koktélparadicsom, sárga paradicsomok, befőzéshez ideális, ökörszíve paradicsom, aranyalmától elvárható, friss paradicsomot, hűtőben való, olasz konyha, paradicsom szinte, magyar konyha, paradicsomos lében, paradicsomból készülhet, paradicsom legkedveltebb, egyik legjobb, paradicsomok tetejét, közepüket kiszedem, teáskanálnyi pestót, paradicsom belsejében, kevés pestót, paradicsom lemetszett, vöröshagymát apróra, rizst olajon, kevés olajon, tűzről lehúzva, dinsztelt hagymát, paprikákat kicsumázom, végüket levágom, kész paprikákat, paradicsomszószba fektetem, maradék töltelékből, szószba engedem, órát főzöm, klasszikus mediterrán, elképzelhetetlen, spanyolországban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2069
  • e Hét: 16941
  • e Hónap: 30846
  • e Év: 160553
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.